H ιστοσελίδα ΚΟΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει μεταφερθεί

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στην νέα διεύθυνση σε 6 δευτερόλεπτα. Αv όχι, επισκεφτείτε
http://koethessalias.wordpress.com
και ενημερώστε τα bookmarks σας.

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Διπλό STOP στα διόδια Αιγινίου Εκτυπώσιμη σελίδα

Αναρτήθηκε από ΚΟΕ Οργανώσεις Θεσσαλίας | 6:16 μ.μ. | , , | 0 σχόλια »

Φρένο στο νέο σταθμό διοδίων στο ύψος του Αιγινίου, ο οποίος επρόκειτο να αρχίσει να λειτουργεί χθες τα μεσάνυχτα, μπήκε αργά το βράδυ μετά τη μαζική αντίδραση των πολιτών και την παρέμβαση της πολιτείας.

Του Νίκου Ηλιάδη

Βλέποντας εκατοντάδες κατοίκους της περιοχής να αποκλείουν τα διόδια και έχοντας τη σαφή προειδοποίηση της «Εγνατίας Οδού Α.Ε.» ότι δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπονται στη σύμβαση παραχώρησης, η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» ανέκρουσε πρύμναν, ανακοινώνοντας προσωρινή 24ωρη αναστολή της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με ασφαλείς εκτιμήσεις ωστόσο τα διόδια του Αιγινίου δεν πρόκειται να λειτουργήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα.
Η ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής, με την οποία η εταιρεία «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» γνωστοποιούσε την επαναλειτουργία των διοδίων σε Μοσχοχώρι, Πελασγία και Λεπτοκαρυά, καθώς και την έναρξη λειτουργίας των διοδίων στο Αιγίνιο, αιφνιδίασε το υπουργείο Υποδομών, καθώς είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε μετά την αποκατάσταση των ζημιών στα Τέμπη. Το Σάββατο κατόπιν εντολής από πλευράς υπουργείου Υποδομών η εταιρεία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» απέστειλε επιστολή προς την «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», με την οποία την καλούσε να μην προχωρήσει στη λειτουργία των διοδίων στο Αιγίνιο. Ως επιχείρημα προέβαλε τη μη τήρηση όσων προβλέπονται στην προγραμματική σύμβαση σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου σταθμού. Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ άλλων γίνεται αναφορά σε μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων, καθώς και στον έλεγχο των στατικών και λειτουργικών δεδομένων του σταθμού (λιγότερα ταμεία, έλεγχος μηχανολογικού εξοπλισμού κ.ά.). Κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες στη «Θ» ότι «όλα αυτά έπρεπε να ελεγχθούν και να εγκριθούν προηγουμένως από τον ανεξάρτητο μηχανικό και στη συνέχεια να τεθεί σε λειτουργία ο σταθμός διοδίων. Μέχρι να γίνουν όλα αυτά, τα διόδια δεν μπορούν να λειτουργήσουν», σημείωναν. Οι ίδιες πηγές άφηναν να εννοηθεί ότι, «εάν η εταιρεία δεν συμμορφωθεί, τότε δεν αποκλείεται η ‘Εγνατία Οδός’ να ζητήσει ακόμη και παρέμβαση εισαγγελέα».

ΒΡΑΔΙΝΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ
Γύρω στις 9 χθες το βράδυ εκατοντάδες πολίτες από όλη την Πιερία συγκεντρώθηκαν στα διόδια και με αυτοκίνητα, φορτηγά, αγροτικά μηχανήματα, καθώς και μηχανήματα των δήμων απέκλεισαν το σταθμό αφήνοντας ελεύθερο ένα ρεύμα ανά κατεύθυνση για τη διέλευση των αυτοκινήτων. Ο επ’ αόριστον αποκλεισμός είχε αποφασιστεί την προηγουμένη σε σύσκεψη που έγινε στο Μακρύγιαλο με πρωτοβουλία της Επιτροπής Αγώνα Ενάντια στα Διόδια του νομού Πιερίας. «Ζητούμε από την κυβέρνηση να αναβάλει τη λειτουργία των διοδίων για ένα εξάμηνο, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε μια ανάσα και να εξετάσουμε νομικά το θέμα, διότι έχουμε άποψη συνταγματολόγου ότι είναι αντισυνταγματική η λειτουργία των διοδίων», εξήγησε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Παναγιώτης Αγγελίδης.
Από χθες τα μεσάνυχτα τέθηκαν σε επαναλειτουργία άλλοι τρεις σταθμοί, ενώ παραμένει σε αναστολή αυτός στον Πυργετό, έως ότου αποκατασταθεί η κυκλοφορία στα Τέμπη. Οι τιμές στα διόδια Πελασγίας παραμένουν σταθερές (1,90 ευρώ για τα Ι.Χ.), ενώ μειώθηκαν σε Μοσχοχώρι (1,90) και Λεπτοκαρυά (1,10).

ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΤΕΜΠΗ
Κυβερνητικοί παράγοντες συνδέουν την απόφαση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» για επαναλειτουργία των διοδίων με τη διένεξη που υπάρχει με την πολιτεία σχετικά με τις ευθύνες για την κατολίσθηση στα Τέμπη. «Δεν είναι τυχαίο», σημειώνει πηγή του υπουργείου Υποδομών, «ότι η απόφαση για την επαναλειτουργία των διοδίων δημοσιοποιήθηκε μία μέρα μετά την ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία αποποιήθηκε κάθε ευθύνη για την κατολίσθηση. Με την επαναλειτουργία των διοδίων είναι σαν να δηλώνεται ότι η εταιρεία δεν ευθύνεται για όσα συνέβησαν στα Τέμπη», επισημαίνουν οι ίδιοι παράγοντες. Όσον αφορά την απόπειρα λειτουργίας των νέων διοδίων στο Αιγίνιο, εκτιμάται ότι επιδίωξη της εταιρείας είναι η ενδεχόμενη διεκδίκηση στο μέλλον διαφυγόντων κερδών.
Το θέμα αναμένεται να παραπεμφθεί πλέον στη διαιτησία. Η διαδικασία θα κινηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.», με τις δύο πλευρές να ορίζουν πραγματογνώμονα κοινής αποδοχής, προκειμένου να αποφανθεί για τα αίτια της κατολίσθησης αλλά και την υποχρέωση αποκατάστασης των ζημιών.

ΤΡΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ
Ανεξάρτητα από τη διαδικασία της διαιτησίας στο υπουργείο Υποδομών επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών το αργότερο ώς την πασχαλινή έξοδο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έως το τέλος της εβδομάδας το υπουργείο αναμένει την πρόταση της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου Α.Ε.» σχετικά με τη μεθοδολογία αποκατάστασης των ζημιών και το απαιτούμενο χρονοδιάγραμμα. Παράλληλα ώς τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται η έγκριση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε οι εργασίες αποκατάστασης να αρχίσουν πριν από το τέλος του μήνα.

Πηγή: εφημερίδα "Μακεδονία"

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου