H ιστοσελίδα ΚΟΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει μεταφερθεί

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στην νέα διεύθυνση σε 6 δευτερόλεπτα. Αv όχι, επισκεφτείτε
http://koethessalias.wordpress.com
και ενημερώστε τα bookmarks σας.

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το ξέσπασμα του ρατσισμού

Αναρτήθηκε από ΚΟΕ Οργανώσεις Θεσσαλίας | 7:22 μ.μ. | , , , | 0 σχόλια »

ΙΤΑΛΙΑ ΜΑΖΙΚΗ, ΒΙΑΙΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ «ΕΞΕΓΕΡΣΗ» ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΑΝ ΜΑΦΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ



Με μαζική, υποχρεωτική μετακίνηση μεταναστών από το Ροζάρνο της Καλαβρίας σε «κέντρα υποδοχής», από όπου οι περισσότεροι θα απελαθούν, απάντησε η ιταλική κυβέρνηση στο κύμα ρατσιστικής βίας με δεκάδες τραυματίες που εικάζεται πιθανώς βάσιμα ότι υποκινήθηκε από τη Μαφία, αποκάλυψε όμως ανάγλυφα επικίνδυνες, χρονίζουσες παθογένειες μιας κοινωνίας που χρησιμοποιεί εργατικά χέρια μεταναστών όσο τα χρειάζεται και μετά τα δένει για να μην μπορέσουν να γευτούν το ψωμί που έβγαλαν με τον ιδρώτα τους.

Ηταν 9 Μαΐου της περασμένης χρονιάς, Ημέρα της Ευρώπης, όταν ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι καταλόγιζε στην Κεντροαριστερά πολιτική ανοιχτών θυρών έναντι των μεταναστών και διατύπωνε καθαρά τη δική του ιδέα για την Ιταλία. «Η Αριστερά άνοιξε τις πόρτες, ήταν και είναι υπέρ μιας πολυεθνικής Ιταλίας: δεν είναι αυτή η δική μας άποψη, άσυλο θα χορηγείται μόνο σε όποιον πληροί τις προϋποθέσεις».

Η δήλωσή του, με αφορμή την απόφαση να εξαναγκάζονται σε επιστροφή πλοία που μετέφεραν μετανάστες από τη Λιβύη -ακόμα και αν ετίθετο η ζωή τους σε κίνδυνο, τον κατηγορούσαν οι επικριτές του- ήταν μόνο μία ψηφίδα στο περίπλοκο μωσαϊκό που συνιστά το θέμα «μετανάστες». Οι πολιτικά ακραίες θέσεις αλλά και η ανοχή απέναντι σε χρονίζοντα προβλήματα, όπως το καθεστώς των ανθρώπων που προέρχονται από τρίτες χώρες, είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη όψη βρίσκεται το τεράστιο κύμα παράνομης εισόδου ανθρώπων.

Υπάρχουν μεγάλα συμφέροντα, που στην Ιταλία ειδικά έχουν το ονοματεπώνυμο μιας ιδιότυπης ανώνυμης εταιρείας, της Μαφίας. Είτε λέγεται Καμόρα είτε Ν'ντρανγκέτα, όπως στην περίπτωση του Ροζάρνο.

Σφαίρες κατά Αφρικανών

Ολα ξεκίνησαν την Πέμπτη, όταν άγνωστοι εποχούμενοι άρχισαν να πυροβολούν ομάδα Αφρικανών που επέστρεφαν από τη δουλειά τους σε γεωργικές καλλιέργειες. Σε λίγες ώρες δεκάδες μετανάστες βγήκαν στους δρόμους και άρχισαν να σπάνε και να πυρπολούν περιουσίες και καταστήματα. Η βίαιη αντίδρασή τους προκάλεσε την οργή των ντόπιων, που επιτέθηκαν στους μετανάστες και έστησαν οδοφράγματα. Με την παρέμβαση ισχυρών δυνάμεων της αστυνομίας τα επεισόδια έληξαν με τη σύλληψη δέκα ανθρώπων και ενώ είχαν τραυματιστεί περίπου 60 από όλες τις πλευρές.

Λίγες ώρες αργότερα λεωφορεία φορτωμένα με Αφρικανούς ξεκινούσαν για τα λεγόμενα «κέντρα υποδοχής», όπου θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες απέλασης όσων δεν έχουν νόμιμα χαρτιά. Και είναι η συντριπτική πλειονότητα των 1.200 ανθρώπων που δεν είχαν άλλη επιλογή από την «έξοδο». Ξημερώνοντας Σάββατο, μπήκαν στην πόλη και οι μπουλντόζες για να διαλύσουν τις αυτοσχέδιες παράγκες πλάι σε ένα εγκαταλελειμμένο τυροκομείο του Ροζάρνο και αλλού, όπου στέγαζαν τα όνειρά τους οι μετανάστες εργάτες τις λίγες ώρες που τους έμεναν για ύπνο αφού στις καλλιέργειες οπωρικών της Καλαβρίας εργάζονται από την αυγή ώς τη νύχτα για να πάρουν 20-25 ευρώ. Από αυτά, θα δώσουν 5 ευρώ στον ντόπιο συνεργάτη της Μαφίας που εκμεταλλεύεται την «επιχείρηση» και 2-3 ευρώ στα φορτηγά που τους πάνε καθημερινά στη δουλειά.

Σε ρεπορτάζ που έγιναν στην περιοχή κανείς δεν παραδέχτηκε ότι απασχολεί ανθρώπους παρανόμως, όμως συγκλίνουσες πηγές υπολογίζουν σε 2.000 τους Αφρικανούς μετανάστες που απασχολούνταν με μαύρη εργασία, χωρίς συμβόλαια και χωρίς ασφάλιση, μέχρι τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας.

Για τον υπουργό Εσωτερικών Ρομπέρτο Μαρόνι, ισχυρό άνδρα της ξενοφοβικής Λίγκας του Βορρά, η κυβέρνηση Μπερλουσκόνι «κληρονόμησε το πρόβλημα εξαιτίας της ανοχής» που είχε επιδείξει η Κεντροαριστερά. Ζήτησε πάντως έρευνα για την πιθανή εμπλοκή της Ν'ντρανγκέτα, συνδέοντας τα περιστατικά με την εκφρασθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της Μαφίας. Η αντιπολίτευση μίλησε για ξενοφοβικές τακτικές, χωρίς ακόμα όμως να έχει διατυπώσει καθαρή πολιτική πρόταση, ενώ, αντίθετα, αξιοσημείωτη παρέμβαση έκανε ο Πάπας. Μιλώντας εκτός κειμένου στο κήρυγμά του της Κυριακής είπε: «Κάθε μετανάστης είναι ένα ανθρώπινο πλάσμα -διαφορετικό εξαιτίας της προέλευσης, της κουλτούρας και της παράδοσής του- αλλά άνθρωπος που αξίζει σεβασμού και δικαιωμάτων».


Αναδημοσίευση απο www.enet.gr

0 σχόλια

Δημοσίευση σχολίου