Σύσκεψη για να εξετασθεί η πορεία των έργων αλλά και τα οργανωτικά θέματα εν όψει των Μεσογειακών Αγώνων 2013 που θα διεξαχθούν στο Βόλο και στη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 09/01/2010 στο Δημαρχείο του Βόλου με οργανωτές τους Δημάρχους Βόλου και Λάρισας.
Η σύσκεψη στην οποία είχαν κληθεί να συμμετάσχουν κυβερνητικοί παράγοντες, η Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Νομάρχες, Επιμελητήρια και άλλοι φορείς και των δύο Νομών, κατέληξε σε μια σύσκεψη απελπισίας, χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς αρχή και τέλος, που ανέδειξε την μιζέρια και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν αυτή αλλά και η προηγούμενη Κυβέρνηση τους Μεσογειακούς Αγώνες. Χαρακτηριστική ήταν η απουσία του Υφυπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη, αλλά και η παντελής απουσία βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας που αν και είχαν προσκληθεί δεν προσήλθαν. Κανένας δεν ήταν σε θέση να δεσμευθεί για τίποτε και οι κυβερνητικοί βουλευτές αναφέρθηκαν αόριστα σε «ένα σχέδιο προσαρμογής που επεξεργάζεται η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού λόγω της οικονομικής κρίσης».
Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Ηρώ Διώτη που συμμετείχε στη σύσκεψη τόνισε ότι οι Μεσογειακοί αγώνες όπως και οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον, αποτελούν μια παραφροσύνη σπατάλης, καταστροφής του περιβάλλοντος και δημιουργίας κατασταλτικών μηχανισμών στο όνομα της ασφάλειας. Μέσα από μια τεράστια μηχανή προπαγάνδας καλλιεργείται η ιδέα του εθνικού στόχου ενώ στην πραγματικότητα ο λαός καλείται να πληρώσει ιλιγγιώδη ποσά, πολλαπλάσια από αυτά που αρχικά εγκρίνονται. Τα οφέλη από αυτούς τους αγώνες αφορούν μια ελάχιστη ομάδα εργολάβων και «ημετέρων» προμηθευτών του Δημοσίου. Αντίθετα το βιοτικό του επίπεδο, τα εργασιακά του δικαιώματα, οι πολιτικές του ελευθερίες στο όνομα του «εθνικού» στόχου δέχονται πλήγματα.
Σήμερα σχεδόν τρία χρόνια πριν από πριν την ανάληψη των Μεσογειακών Αγώνων εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες από κινήσεις πολιτών, οικολογικές οργανώσεις και πολιτικά κόμματα, για τις οικονομικές, χωροταξικές, πολεοδομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στη χώρα.
Ø Αυξάνεται το δημόσιο χρέος (κόστος σε όλους, κέρδη σε λίγους)
Ø Συρρικνώνονται οι δημόσιες δαπάνες για βασικές κοινωνικές ανάγκες
Ø Επιδεινώνονται οι εργασιακές σχέσεις στον κατασκευαστικό τομέα
Ø Το περιβάλλον θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους και του «ολυμπιακού ιδεώδους»
Ø Δημιουργείται σοβαρό «δημοκρατικό έλλειμμα» με πρόσχημα την ασφαλή διεξαγωγή των Αγώνων
Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αν η πραγματοποίηση των αγώνων στην Ελλάδα, σήμαινε την πραγματική ανάδειξη του ολυμπιακού ιδεώδους. Αν πετυχαίναμε έργα που θα αναβάθμιζαν το περιβάλλον, θα προωθούσαν το μαζικό- κοινωνικό αθλητισμό, θα βελτίωναν το επίπεδο της καθημερινής ζωής όλων των πολιτών. Αν καταφέρναμε να προωθήσουμε την ειρήνη και να καταδικάσουμε όλες αυτές τις πολυεθνικές που από τη μία σιγοντάρουν πολέμους και συγκρούσεις για τον έλεγχο των αγορών και από την άλλη παρουσιάζονται ως ευεργέτες – σπόνσορες για την εκπλήρωση των Αγώνων!
Δυστυχώς οι σύγχρονοι Αγώνες , είτε Ολυμπιακοί, είτε Μεσογειακοί, είναι συνώνυμοι με την κερδοσκοπία των πολυεθνικών αυτών εταιρειών και των μεγαλοεργολάβων, προωθούν τον αθλητισμό των αναβολικών, υποβαθμίζουν το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, καταργούν θεμελιώδη δικαιώματα, προσφέροντας στους πρωταθλητές αντί για κότινο αγριελιάς, θέσεις στο στρατό και στα σώματα ασφαλείας Στόχος μας είναι να ενημερώσουμε τους πολίτες για το τι πραγματικά συμβαίνει και για το που μας οδηγεί το «εθνικό όνειρο».
Δεν πιστεύουμε ότι η σημερινή σύσκεψη μπορεί να αλλάξει ή να βελτιώσει την κατάσταση. Ο λόγος που παραβρισκόμαστε σήμερα εδώ σημαίνει ότι δεν θα αφήσουμε τα έργα στη μοίρα τους, ή καλύτερα στη μοίρα που καθορίζουν οι διοργανωτές των Αγώνων. Για μας η ημέρα της σύσκεψης αποτελεί την ημέρα έναρξης μιας μακράς πνοής καμπάνιας που θα ανοίγει το θέμα των Μεσογειακών Αγώνων και θα προσπαθήσει να δώσει ώθηση στα τοπικά κινήματα του Βόλου και της Λάρισας.
Η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Ηρώ Διώτη επεσήμανε ότι είναι απαράδεκτο βασικά έργα υποδομής (π.χ. περιφερειακός, προαστιακός, χώροι άθλησης κλπ) να σχεδιάζονται και εν μέρει να υλοποιούνται με αφορμή μόνο αθλητικά γεγονότα.
Για την πορεία των έργων υποδομής τόνισε ότι :
- Τα χρονικά περιθώρια υλοποίησης των έργων μειώνονται δραματικά με αποτέλεσμα, εάν αυτά τα έργα αποφασισθούν να γίνουν την τελευταία στιγμή, θα εκτελεστούν με απ΄ ευθείας αναθέσεις, με αδιαφανείς διαδικασίες, με bonus για την επίσπευση των εργασιών, με παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και εργατικά ατυχήματα. Πράγμα που είδαμε να γίνεται κατά κόρον στην Ολυμπιάδα του 2004.
και ζήτησε να γίνουν άμεσα γνωστά τα εξής:
- Ποιο θα είναι το κόστος των Μεσογειακών Αγώνων και ποια έργα θα εκτελεστούν .
- Ποιο το κόστος της Πολιτιστικής Μεσογειάδας, τι περιλαμβάνει και σε ποιες πόλεις θα διεξαχθεί.
- Ποια αθλήματα θα εξαιρεθούν και εάν θα κατασκευαστεί τελικά γήπεδο golf.
- Ποιες είναι οι οικονομικές δεσμεύσεις των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απέναντι σε διεθνείς οργανισμούς, με δεδομένο ότι έχουν ήδη δοθεί σημαντικά ποσά.
- Ποια και πόσα δώρα προσφέρονται στους μεσογειονίκες, αλλά και στα μέλη της ΔΕΜΑ.
- Που θα γίνει το ιστιοπλοϊκό κέντρο και πόσο θα κοστίσει.
- Τι θα απογίνουν τα έργα μετά τους Μεσογειακούς Αγώνες. Το κόστος συντήρησής τους θα βαρύνει την Τ.Α. ; Υπάρχει άραγε τέτοια δυνατότητα όταν ο Δήμος Βόλου μετά δυσκολίας καταβάλει τους μισθούς των δημοτικών υπαλλήλων ;
- Εάν προβλέπεται η εγκατάσταση κάποιου συστήματος «προστασίας» αντίστοιχο του C4I και των ιπτάμενων zeppelin των Ολυμπιακών Αγώνων, ποιο το κόστος και με ποιο τρόπο θα προστατεύονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των πολιτών.
- Πόσο θα κοστίσει η εκπαίδευση των εθελοντών και γιατί τα στελέχη των επιτροπών των Μεσογειακών Αγώνων θα είναι έμμισθα .
- Εάν είναι ικανή η στελέχωση του Νοσοκομείου Βόλου και γενικότερα οι υποδομές υγείας επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των Μεσογειακών Αγώνων.
- Σε ποια φάση βρίσκονται οι μελέτες για :
· την αναβάθμιση – ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας – Βόλου,
· την παράκαμψη του S της Νέας Ιωνίας,
· την υπογειοποίηση της γραμμής από τον ποταμό Ξηριά μέχρι τον Σιδηροδρομικό Σταθμό Βόλου και
· την βελτίωση της σιδηροδρομικής χάραξης Λάρισας -Βόλου.
- Πότε θα ολοκληρωθεί ο Περιφερειακός του Βόλου με τις αναγκαίες βελτιώσεις και τους απαραίτητους ανισόπεδους κόμβους και εξόδους.
- Τι προβλέπεται να γίνει στο Πανθεσσαλικό Αθλητικό Κέντρο, ώστε αυτό να αναβαθμιστεί και να διαφυλαχθεί το υπάρχον κολυμβητήριο.
- Τι προβλέπεται να γίνει στην περιοχή της λίμνης Κάρλας (κωπηλατήριο, canoe –kayak) και ποιες οι οικολογικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή.
Επίσης η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ σ. Ηρώ Διώτη έκανε τις παρακάτω παρατηρήσεις :
- Να δοθεί μεγάλη προσοχή και να αντιμετωπισθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία όποια παρέμβαση γίνει στο παραλιακό μέτωπο του Βόλου από Άναυρο μέχρι Αλυκές, γιατί αυτή θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα της πόλης. Να διατηρηθούν όλοι οι δημόσιοι χώροι (π.χ. καμιά επέκταση του Ξενία εις βάρος του πάρκου του Αναύρου) και να αναπτυχθούν ελεύθεροι χώροι και χώροι πρασίνου.
- Να ληφθούν υπ΄ όψιν προτάσεις φορέων που έχουν κατατεθεί για το Μεσογειακό χωριό και αφορούν τον τρόπο δόμησης (βιοκλιματικά συστήματα), τον σεβασμό του περιβάλλοντος (να μην γίνουν υπερβάσεις της επιτρεπόμενης κάλυψης, του συντελεστή δόμησης, του μέγιστου επιτρεπόμενου όγκου και του μέγιστου επιτρεπόμενου ύψους που ισχύουν στην περιοχή).
- Να επανασχεδιαστούν οι αστικές συγκοινωνίες με βελτιωμένες διαδρομές και οικολογικά λεωφορεία μικρού μήκους (mini bus) καθώς και μέσα σταθερής τροχιάς (tram).
- Να βελτιωθεί με κάθε τρόπο η ποιότητα του νερού του Βόλου και να καταβληθεί προσπάθεια για την δραστική μείωση της αερορρύπανσης της πόλης.
Βόλος 12 Ιανουαρίου 2010
0 σχόλια
Δημοσίευση σχολίου