H ιστοσελίδα ΚΟΕ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ έχει μεταφερθεί

Θα μεταφερθείτε αυτόματα στην νέα διεύθυνση σε 6 δευτερόλεπτα. Αv όχι, επισκεφτείτε
http://koethessalias.wordpress.com
και ενημερώστε τα bookmarks σας.

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας

Να καταργήσουμε το Σύμφωνο Σταθερότητας



Ενόψει της παρουσίας του Υπ. Δικαιοσύνης αύριο στην πόλη μας, αλλά και των προαναγγελθέντων πρώτων δικών και σε αναμονή της ολοκλήρωσης της διαδικασίας για τους υπόλοιπους συλληφθέντες μαθητές και νεολαίους, κρίνουμε επιβεβλημένο ως πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες νεολαίους της εξέγερσης του Δεκέμβρη, να αναδείξουμε για μια ακόμη φορά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των διώξεων στη Λάρισα που δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνείας σε σχέση με τον τρομοκρατικό χαρακτήρα τους….


Τον περασμένο Δεκέμβρη μια νεολαίστικη εξέγερση, συγκλόνισε ολόκληρη τη χώρα μετά την εν ψυχρώ δολοφονία, του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου. Το πρωτόγνωρο αυτό κίνημα που απλώθηκε σε κάθε γωνιά της χώρας, συσπείρωσε χιλιάδες μαθητές/φοιτητές, αλλά και νέους εργαζόμενους που έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην παραγωγή με μισθούς δουλείας, με ανύπαρκτες εργασιακές/συνδικαλιστικές σχέσεις και στο έλεος της εργοδοτικού αυταρχισμού.

Η εξέγερση αυτή που είχε «αιτία» - αναγνωρίστηκε απ’ όλο το πολιτικό φάσμα και την κοινωνία ανεξάρτητα από το βαθμό που ερμηνεύτηκε και κατανοήθηκε από την κάθε πλευρά- θεωρούμε ότι ήταν πέρα για πέρα δίκαιη.

Η νεολαία βίωσε την δολοφονική κρατική καταστολή ως γενικευμένη επίθεση του κράτους απέναντι της, ενώ από την άλλη βίωνε καθημερινά τη συστηματική παραβατικότητα των εκπροσώπων του κράτους και των κυβερνήσεων, τη διαφθορά, τα σκάνδαλα, την καταστολή, την μόνιμη και προκλητική ατιμωρησία των ενόχων, την ανεργία, την φτώχεια, την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της ζωής και της εκπαίδευσης, την απουσία οραμάτων.

Το βασικό σύνθημα «στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες ..» συμπυκνώνει τις κοινωνικές αιτίες αυτού του ξεσπάσματος.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ αντιμετώπισε αυτή την εξέγερση, με δολοφονική καταστολή, με μαζική τρομοκρατία και με επιστράτευση όλων των φανερών και αφανών μηχανισμών ασφαλείας, που αποτέλεσε την πιο αντιδραστική έκφραση κρατικής πολιτικής μετά την μεταπολίτευση.

Εκατοντάδες προσαγωγές, 273 συλλήψεις και παραπομπές σε δίκες, 67 προφυλακισμένοι σε όλη την Ελλάδα, είναι ο απολογισμός της κρατικής βίας, με την οποία η κυβέρνηση επιχείρησε να καταστείλει την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη.

Στη Λάρισα στις 8 και 9 Δεκέμβρη, έγιναν συλλήψεις 25 νέων από τους οποίους, οι 17 είναι ανήλικοι μαθητές/τριες σχολείων της πόλης. Ορισμένοι από τους συλληφθέντες μαθητές/τριες ξυλοκοπηθήκαν άγρια από την αστυνομία, που δεν ειδοποίησε τους γονείς τους και με διάφορα προσχήματα εμπόδιζε αυτούς και τους δικηγόρους τους να τους δουν.

Και το βασικότερο οι 19 από αυτούς (ανήλικοι μαθητές) παραπέμπονται με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που βασίστηκε στον «αντιτρομοκρατικό» νόμο.

Μερικές από τις κατηγορίες που τους αποδίδονται είναι ότι:

«συμμετείχαν σε δημόσια συνάθροιση πλήθους, ….συγκρότησαν δομημένη και με διαρκή δράση ομάδα/εγκληματική οργάνωση, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση και με κατανεμημένους ρόλους, με διαρκή λειτουργία προς τα έξω, που επεδίωκε την διάπραξη εμπρησμών……. η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοιας έκτασης και δυναμικής, που διέθετε ποικίλα τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»

Είναι η πρώτη φορά που ο αντιτρομοκρατικός νόμος ενεργοποιείται για να καταστείλει ένα κίνημα.

«…Ούτε στις πιο ανώμαλες περιόδους της ζωής της χώρας δεν υπήρξε τέτοιου είδους κατηγορητήριο, χωρίς εξατομίκευση και εξειδίκευση των κατηγοριών, χωρίς ταυτοποίηση προσώπου και πράξης…» απόσπασμα της δήλωσης του Απόστολου Κακλαμάνη, στην συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής στις 2 Φεβρουαρίου του 2009.

Από την πρώτη στιγμή η κοινωνία της Λάρισας καταδίκασε το γεγονός αυτό.

Θεώρησε ότι η δίωξη αυτή δυναμιτίζει τα θεμέλια ενός «κράτους δικαίου», συνιστά ένα πολύ σοβαρό κρούσμα αυταρχισμού και θεσμικής εκτροπής και η πρώτη εφαρμογή του τρομονόμου, εισάγει πιλοτικά στην κοινωνική πραγματικότητα το ενδεχόμενο ευρείας παρανομίας της κοινωνικοπολιτικής δράσης.

Στην πόλη δημιουργήθηκε ένα μαζικό κίνημα αλληλεγγύης που καταδίκασε την δίωξη αυτή με πολλούς και πολύμορφους τρόπους, εκατοντάδες υπογραφές πολιτών, ψηφίσματα από δεκάδες φορείς της πόλης, αλλά και όλης της Ελλάδας, τοπικές και Πανελλαδικές πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.

Η απόδοση ανυπόστατων κατηγοριών βασιζόμενων στη «συλλογική ευθύνη» και μόνο στις –πανομοιότυπες- καταθέσεις των αστυνομικών, χωρίς προσκόμιση οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου, πέρα από το ότι προσβάλλει το κοινό περί δικαίου αίσθημα, δεν συνάδει με τη λειτουργία δημοκρατικών θεσμών.

Πιστεύουμε ότι το ζήτημα της ομηρίας των συλληφθέντων κατά τη διάρκεια της εξέγερσης έχει τεράστια πολιτική σημασία. Δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αφήσουμε κανένα νέο και καμία νέα στα χέρια των κατασταλτικών μηχανισμών. Η νεολαία έχει δίκιο να εξεγείρεται και δεν μπορεί να σέρνεται σε κελιά και αίθουσες δικαστηρίων.

Θεωρούμε απαραίτητο να δοθεί αμέσως πολιτική λύση στο ζήτημα με την παύση όλων των ποινικών και διοικητικών διώξεων, κυρίως γιατί τέτοιας έκτασης και έντασης γεγονότα απαιτούν πολιτικές και όχι ποινικές προσεγγίσεις. Διαφορετικά ποινικοποιείται μια εξέγερση.

Απευθυνόμαστε σήμερα με την επιστολή αυτή και στον Υπ. Δικαιοσύνης, αλλά και στους προέδρους των δικηγορικών συλλόγων, ζητώντας να τοποθετηθούν στην απαίτηση της κοινωνίας και των συλλογικών φορέων της ώστε, να αποσυρθούν τώρα όλες οι κατηγορίες για τους συλληφθέντες νέους της εξέγερσης, να σταματήσει κάθε δίωξη και να καταργηθεί ο τρομονόμος.

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στους συλληφθέντες

Θα επιδώσουμε την παρούσα επιστολή στον Υπουργό Δικαιοσύνης

την Παρασκευή 13/11 στις 6 μμ στο κτίριο του Δικηγορικού Συλλόγου Λάρισας

Η ΚΟΕ καταθέτει την πρότασή της προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τις γενικές ιδέες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον πολιτικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο ότι η έστω σύντομη πορεία προς την Π.Σ. πρέπει να περάσει μέσα από την ανάπτυξη όλου του προβληματισμού μπροστά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη διαδικασία η ΚΟΕ δηλώνει ανοικτή σε ιδέες, σκέψεις και προτάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Η ΚΟΕ καταθέτει την πρότασή της προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τις γενικές ιδέες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον πολιτικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο ότι η έστω σύντομη πορεία προς την Π.Σ. πρέπει να περάσει μέσα από την ανάπτυξη όλου του προβληματισμού μπροστά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη διαδικασία η ΚΟΕ δηλώνει ανοικτή σε ιδέες, σκέψεις και προτάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.


ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο πρέπει να συγκροτήσει μια μεγάλη αριστερά αναχαίτισης, αντίστασης, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Με σύγχρονες ιδέες και αξίες, με νέες μορφές οργάνωσης. Μια αριστερά που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά ρεύματα και συνισταμένες, γειώνεται στην κοινωνία και στους χώρους και ορίζεται από την κεντρική κατεύθυνση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Το ζητούμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά και των τριών χρόνων ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πολιτικός και οργανωτικός μετασχηματισμός του εγχειρήματος, με ορίζοντα την αριστερά του 21ου αιώνα: Αριστερά πρωταγωνιστική, λαϊκή, μάχιμη, άφοβη, σύγχρονη, με μόνιμο στόχο την έκφραση του λαού της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε δύναμη αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι την πρωταγωνίστρια δύναμη της πολιτικής σκηνής, επιχειρώντας στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού να αποδεικνύει ότι η λύση είναι στην αριστερά. Το σημαντικό πολιτικό κενό που δημιουργεί η κρίση, (καθώς τα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται σήμερα σε πρωτόγνωρο βαθμό αναζητούν μια νέα πολιτική έκφραση), μας επιτρέπει τη φιλοδοξία της αριστεράς - πρωταγωνιστικής δύναμης.

Στην νέα μετεκλογική κατάσταση, παρά τις φαντασμαγορίες των ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ είναι ευάλωτο. Επειδή δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, το στενό κορσέ της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υιοθετήσει μια διαφορετική φιλολαϊκή - κοινωνική πολιτική. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση που θα σταθεί απέναντί του, προκλητική και ανάλγητη, όπως και η προηγούμενη. Ο κυνισμός της κατάργησης των εργαζόμενων στα stage, ήταν ενδεικτικός.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε να προφητεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε όμως και να δημιουργεί εφησυχασμό μέχρι να δούμε «πού το πάει το ΠΑΣΟΚ». Ο ρόλος του είναι να προετοιμάζει το λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κίνημα, τον εργαζόμενο κόσμο, για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσουν. Αυτό προϋποθέτει τον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό. Στις συγκεκριμένες κυβερνητικές συνθήκες αυτή η κατεύθυνση παίρνει τη μορφή της «αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τον νεοφιλελευθερισμό, και παράλληλα να μην αφήσει την ΝΔ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει ξανά το δικομματικό εκκρεμές.

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεξάρτητη πολιτική του ταυτότητα η κοινωνική του διεύρυνση, δηλαδή η δουλειά με τον κόσμο σε κάθε χώρο. Η οριοθέτηση από το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πρέπει να συνοδεύεται από το κάλεσμα για ενότητα δράσης στον κόσμο που ψήφισε άλλες δυνάμεις της αριστεράς, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγους κλπ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στο δικομματισμό. Η ανάδειξη της αριστεράς στο αντίπαλο δέος του πολιτικού συστήματος και η φιλοδοξία μιας μεγάλης ανατροπής. Η δεύτερη ευκαιρία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πράξη, εμπνέοντας και πάλι τον κόσμο της αριστεράς, κάνοντας ξανά ρεαλιστικό σχέδιο τον διεμβολισμό των κομμάτων εξουσίας και την απόσπαση κοινωνικών τμημάτων από την δικομματική επιρροή.

Η ριζοσπαστική αντισυστημική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε ώθηση και υπόληψη στο εγχείρημα. Είναι το αδιαπραγμάτευτο συνεκτικό στοιχείο που οπλίζει τον αγώνα μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό. Η μετεκλογική τοποθέτηση για την «προγραμματική αντιπολίτευση» μετατοπίζει τον λόγο και την πρακτική που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και ορίζει μια διαφορετική στάση απέναντι στον δεύτερο εταίρο του δικομματισμού. Η αντισυστημική φυσιογνωμία δεν σημαίνει αντισυστημική αερολογία. Αφορά τη μόνιμη και διαρκή απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά και ατελές βήμα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεσες ανατροπές στο οργανωτικό ζήτημα. Η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο των μελών, των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αλλά και του πολιτικού του κέντρου, έχει σαν άμεση προϋπόθεση τη συμφωνία και στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση, αλλά και σε πρακτικές που αποτελούν μέχρι σήμερα εμπόδιο στην ενοποίηση σχημάτων, παρεμβάσεων, κινήσεων στο συνδικαλιστικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η απαίτηση για οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ήταν ανταπόκριση στη ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ζήτηση σπαταλήθηκε προς χάριν άλλων προτεραιοτήτων και μια πρώτη ευκαιρία (οργανωτική και πολιτική) χάθηκε. Η δεύτερη ευκαιρία που σήμερα έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να σπαταληθεί ούτε με νέες αναβλητικές και ασαφείς αποφάσεις για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με οργανωτικά σχήματα που απομακρύνουν τον πολιτικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα από την εκλογική συμμαχία με στόχο την εκλογική επιβίωση και να προχωρήσει σε έναν ενιαίο οργανισμό που δεν πρέπει να ταυτίζεται με κόμμα. Να ξεπεράσει το στάδιο του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού χώρου από όπου οι συνιστώσες αντλούν δυνάμεις. Να σταματήσει να αποτελεί «εργαλείο». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το άθροισμα των ανεξήγητα -στα μάτια της κοινωνίας- πολλών και ανταγωνιστικών συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει το άθροισμα πραγματικών συνισταμένων δυνάμεων και ρευμάτων. Αυτός είναι ο πλούτος του. Να διευρυνθεί κοινωνικά, να κάνει δουλειά στους χώρους, να επιμένει στην αριστερή πολιτική ταυτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί. Με εγγραφές μελών στη βάση, στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Με ζωή και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Με ενδιάμεσα όργανα και πανελλαδικές διαδικασίες, αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες των οποίων οι αποφάσεις δεν ευτελίζονται. Με συγκρότηση ενός πραγματικού, αξιόπιστου, αρμόδιου και υπεύθυνου πολιτικού κέντρου. Με δομές και διαδικασίες δημοκρατικές που εκφράζουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αλλά πάνω από όλα εκφράζουν τη φωνή του κόσμου της αριστεράς και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη, φιλόδοξη, σύγχρονη αριστερά.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα και τα βασικά ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ και εγγράφονται αυτοπροσώπως στις τοπικές επιτροπές αποκτώντας κάρτα μέλους (είτε ανένταχτοι, είτε ενταγμένοι σε συνιστώσες). Ένταξη στην αριστερά σημαίνει συμμετοχή στα μέτρα και στις δυνατότητες του καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις τοπικές ή κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεισφέρουν οικονομικά. Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές αποτελούν το κύτταρο της λειτουργίας και της διαμόρφωσης των κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή σε αυτές είναι κριτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η λειτουργία των επιτροπών γίνεται σε τακτική βάση, όχι μόνο ή κυρίως προεκλογικά, με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σε επίπεδο πόλης, δουλειάς, νεολαίας. Οι γενικές συνελεύσεις των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό, αποφασιστικό και αρμόδιο κύτταρο.

Πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμματεία σε σύνδεση με την Κ.Ο. και κοινή συναπόφαση στα κρίσιμα θέματα. Άμεσα χρειάζεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια Γραμματεία αναρμόδια και αδύναμη, που δεν αποφασίζει το κεντρικό στίγμα, τους στόχους, την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο θύμα απαξίωσης. Εκ των πραγμάτων τότε η πολιτική αρμοδιότητα μεταφέρεται αλλού. Να συμφωνήσουμε ρητά και να αποδειχτεί πρακτικά ότι η σύνδεση της ΚΟ με τη Γραμματεία είναι ικανοποιητική, και ότι η Γραμματεία αποτελεί το κέντρο της πολιτικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο συχνά.

Το οικονομικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σε πρώτη φάση με την δημιουργία ισχυρού ταμείου που να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Στην προοπτική του ενιαίου πολιτικού οργανισμού, οι συνιστώσες δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται και το σύνολο των αναγκών να τίθενται υπό κοινούς και συμφωνημένους καταμερισμούς.

Ο πληγωμένος πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εκπροσώπησης, πρέπει να ξεπεραστεί. Αφαιρεί από τη δυναμική του εγχειρήματος η επανειλημμένη καταπάτηση της απόφασης για γραφείο τύπου που να υλοποιεί την κατεύθυνση της πλουραλιστικής εκπροσώπησης. Η έλλειψη πλουραλισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι αποτέλεσμα χρόνιων μονοπωλιακών καταστάσεων στη δημόσια έκφραση. Και επειδή η πλουραλιστική εκπροσώπηση όσο δεν έχει κανόνες δεν υλοποιείται, ας βάλουμε κανόνες, όρους και ποσοστώσεις στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει με επιδίωξη συναίνεσης και αν αυτή δεν είναι δυνατή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι στα Πανελλαδικά Σώματα εκλέγονται με ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα, και με πρόνοια -σε πρώτη φάση- για εκπροσώπηση ανένταχτων και συνιστωσών.
ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο πρέπει να συγκροτήσει μια μεγάλη αριστερά αναχαίτισης, αντίστασης, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Με σύγχρονες ιδέες και αξίες, με νέες μορφές οργάνωσης. Μια αριστερά που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά ρεύματα και συνισταμένες, γειώνεται στην κοινωνία και στους χώρους και ορίζεται από την κεντρική κατεύθυνση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Το ζητούμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά και των τριών χρόνων ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πολιτικός και οργανωτικός μετασχηματισμός του εγχειρήματος, με ορίζοντα την αριστερά του 21ου αιώνα: Αριστερά πρωταγωνιστική, λαϊκή, μάχιμη, άφοβη, σύγχρονη, με μόνιμο στόχο την έκφραση του λαού της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε δύναμη αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι την πρωταγωνίστρια δύναμη της πολιτικής σκηνής, επιχειρώντας στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού να αποδεικνύει ότι η λύση είναι στην αριστερά. Το σημαντικό πολιτικό κενό που δημιουργεί η κρίση, (καθώς τα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται σήμερα σε πρωτόγνωρο βαθμό αναζητούν μια νέα πολιτική έκφραση), μας επιτρέπει τη φιλοδοξία της αριστεράς - πρωταγωνιστικής δύναμης.

Στην νέα μετεκλογική κατάσταση, παρά τις φαντασμαγορίες των ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ είναι ευάλωτο. Επειδή δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, το στενό κορσέ της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υιοθετήσει μια διαφορετική φιλολαϊκή - κοινωνική πολιτική. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση που θα σταθεί απέναντί του, προκλητική και ανάλγητη, όπως και η προηγούμενη. Ο κυνισμός της κατάργησης των εργαζόμενων στα stage, ήταν ενδεικτικός.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε να προφητεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε όμως και να δημιουργεί εφησυχασμό μέχρι να δούμε «πού το πάει το ΠΑΣΟΚ». Ο ρόλος του είναι να προετοιμάζει το λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κίνημα, τον εργαζόμενο κόσμο, για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσουν. Αυτό προϋποθέτει τον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό. Στις συγκεκριμένες κυβερνητικές συνθήκες αυτή η κατεύθυνση παίρνει τη μορφή της «αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τον νεοφιλελευθερισμό, και παράλληλα να μην αφήσει την ΝΔ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει ξανά το δικομματικό εκκρεμές.

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεξάρτητη πολιτική του ταυτότητα η κοινωνική του διεύρυνση, δηλαδή η δουλειά με τον κόσμο σε κάθε χώρο. Η οριοθέτηση από το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πρέπει να συνοδεύεται από το κάλεσμα για ενότητα δράσης στον κόσμο που ψήφισε άλλες δυνάμεις της αριστεράς, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγους κλπ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στο δικομματισμό. Η ανάδειξη της αριστεράς στο αντίπαλο δέος του πολιτικού συστήματος και η φιλοδοξία μιας μεγάλης ανατροπής. Η δεύτερη ευκαιρία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πράξη, εμπνέοντας και πάλι τον κόσμο της αριστεράς, κάνοντας ξανά ρεαλιστικό σχέδιο τον διεμβολισμό των κομμάτων εξουσίας και την απόσπαση κοινωνικών τμημάτων από την δικομματική επιρροή.

Η ριζοσπαστική αντισυστημική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε ώθηση και υπόληψη στο εγχείρημα. Είναι το αδιαπραγμάτευτο συνεκτικό στοιχείο που οπλίζει τον αγώνα μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό. Η μετεκλογική τοποθέτηση για την «προγραμματική αντιπολίτευση» μετατοπίζει τον λόγο και την πρακτική που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και ορίζει μια διαφορετική στάση απέναντι στον δεύτερο εταίρο του δικομματισμού. Η αντισυστημική φυσιογνωμία δεν σημαίνει αντισυστημική αερολογία. Αφορά τη μόνιμη και διαρκή απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά και ατελές βήμα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεσες ανατροπές στο οργανωτικό ζήτημα. Η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο των μελών, των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αλλά και του πολιτικού του κέντρου, έχει σαν άμεση προϋπόθεση τη συμφωνία και στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση, αλλά και σε πρακτικές που αποτελούν μέχρι σήμερα εμπόδιο στην ενοποίηση σχημάτων, παρεμβάσεων, κινήσεων στο συνδικαλιστικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η απαίτηση για οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ήταν ανταπόκριση στη ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ζήτηση σπαταλήθηκε προς χάριν άλλων προτεραιοτήτων και μια πρώτη ευκαιρία (οργανωτική και πολιτική) χάθηκε. Η δεύτερη ευκαιρία που σήμερα έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να σπαταληθεί ούτε με νέες αναβλητικές και ασαφείς αποφάσεις για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με οργανωτικά σχήματα που απομακρύνουν τον πολιτικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.


Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα από την εκλογική συμμαχία με στόχο την εκλογική επιβίωση και να προχωρήσει σε έναν ενιαίο οργανισμό που δεν πρέπει να ταυτίζεται με κόμμα. Να ξεπεράσει το στάδιο του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού χώρου από όπου οι συνιστώσες αντλούν δυνάμεις. Να σταματήσει να αποτελεί «εργαλείο». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το άθροισμα των ανεξήγητα -στα μάτια της κοινωνίας- πολλών και ανταγωνιστικών συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει το άθροισμα πραγματικών συνισταμένων δυνάμεων και ρευμάτων. Αυτός είναι ο πλούτος του. Να διευρυνθεί κοινωνικά, να κάνει δουλειά στους χώρους, να επιμένει στην αριστερή πολιτική ταυτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί. Με εγγραφές μελών στη βάση, στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Με ζωή και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Με ενδιάμεσα όργανα και πανελλαδικές διαδικασίες, αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες των οποίων οι αποφάσεις δεν ευτελίζονται. Με συγκρότηση ενός πραγματικού, αξιόπιστου, αρμόδιου και υπεύθυνου πολιτικού κέντρου. Με δομές και διαδικασίες δημοκρατικές που εκφράζουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αλλά πάνω από όλα εκφράζουν τη φωνή του κόσμου της αριστεράς και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη, φιλόδοξη, σύγχρονη αριστερά.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα και τα βασικά ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ και εγγράφονται αυτοπροσώπως στις τοπικές επιτροπές αποκτώντας κάρτα μέλους (είτε ανένταχτοι, είτε ενταγμένοι σε συνιστώσες). Ένταξη στην αριστερά σημαίνει συμμετοχή στα μέτρα και στις δυνατότητες του καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις τοπικές ή κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεισφέρουν οικονομικά. Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές αποτελούν το κύτταρο της λειτουργίας και της διαμόρφωσης των κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή σε αυτές είναι κριτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η λειτουργία των επιτροπών γίνεται σε τακτική βάση, όχι μόνο ή κυρίως προεκλογικά, με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σε επίπεδο πόλης, δουλειάς, νεολαίας. Οι γενικές συνελεύσεις των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό, αποφασιστικό και αρμόδιο κύτταρο.

Πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμματεία σε σύνδεση με την Κ.Ο. και κοινή συναπόφαση στα κρίσιμα θέματα. Άμεσα χρειάζεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια Γραμματεία αναρμόδια και αδύναμη, που δεν αποφασίζει το κεντρικό στίγμα, τους στόχους, την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο θύμα απαξίωσης. Εκ των πραγμάτων τότε η πολιτική αρμοδιότητα μεταφέρεται αλλού. Να συμφωνήσουμε ρητά και να αποδειχτεί πρακτικά ότι η σύνδεση της ΚΟ με τη Γραμματεία είναι ικανοποιητική, και ότι η Γραμματεία αποτελεί το κέντρο της πολιτικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο συχνά.

Το οικονομικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σε πρώτη φάση με την δημιουργία ισχυρού ταμείου που να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Στην προοπτική του ενιαίου πολιτικού οργανισμού, οι συνιστώσες δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται και το σύνολο των αναγκών να τίθενται υπό κοινούς και συμφωνημένους καταμερισμούς.

Ο πληγωμένος πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εκπροσώπησης, πρέπει να ξεπεραστεί. Αφαιρεί από τη δυναμική του εγχειρήματος η επανειλημμένη καταπάτηση της απόφασης για γραφείο τύπου που να υλοποιεί την κατεύθυνση της πλουραλιστικής εκπροσώπησης. Η έλλειψη πλουραλισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι αποτέλεσμα χρόνιων μονοπωλιακών καταστάσεων στη δημόσια έκφραση. Και επειδή η πλουραλιστική εκπροσώπηση όσο δεν έχει κανόνες δεν υλοποιείται, ας βάλουμε κανόνες, όρους και ποσοστώσεις στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει με επιδίωξη συναίνεσης και αν αυτή δεν είναι δυνατή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι στα Πανελλαδικά Σώματα εκλέγονται με ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα, και με πρόνοια -σε πρώτη φάση- για εκπροσώπηση ανένταχτων και συνιστωσών. Η ΚΟΕ καταθέτει την πρότασή της προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, περιγράφοντας τις γενικές ιδέες που πρέπει να χαρακτηρίζουν τον πολιτικό και οργανωτικό μετασχηματισμό του εγχειρήματος. Είναι αυτονόητο ότι η έστω σύντομη πορεία προς την Π.Σ. πρέπει να περάσει μέσα από την ανάπτυξη όλου του προβληματισμού μπροστά στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη διαδικασία η ΚΟΕ δηλώνει ανοικτή σε ιδέες, σκέψεις και προτάσεις για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΑΝΑΓΚΑΙΟΣ Ο ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο πρέπει να συγκροτήσει μια μεγάλη αριστερά αναχαίτισης, αντίστασης, πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Με σύγχρονες ιδέες και αξίες, με νέες μορφές οργάνωσης. Μια αριστερά που συμπεριλαμβάνει διαφορετικά ρεύματα και συνισταμένες, γειώνεται στην κοινωνία και στους χώρους και ορίζεται από την κεντρική κατεύθυνση μιας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής. Το ζητούμενο της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, αλλά και των τριών χρόνων ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο πολιτικός και οργανωτικός μετασχηματισμός του εγχειρήματος, με ορίζοντα την αριστερά του 21ου αιώνα: Αριστερά πρωταγωνιστική, λαϊκή, μάχιμη, άφοβη, σύγχρονη, με μόνιμο στόχο την έκφραση του λαού της κρίσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο νέο τοπίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο σε δύναμη αντιπολίτευσης. Θα πρέπει να αποτελέσει και πάλι την πρωταγωνίστρια δύναμη της πολιτικής σκηνής, επιχειρώντας στα αδιέξοδα του νεοφιλελευθερισμού να αποδεικνύει ότι η λύση είναι στην αριστερά. Το σημαντικό πολιτικό κενό που δημιουργεί η κρίση, (καθώς τα κοινωνικά στρώματα που συμπιέζονται σήμερα σε πρωτόγνωρο βαθμό αναζητούν μια νέα πολιτική έκφραση), μας επιτρέπει τη φιλοδοξία της αριστεράς - πρωταγωνιστικής δύναμης.

Στην νέα μετεκλογική κατάσταση, παρά τις φαντασμαγορίες των ΜΜΕ, το ΠΑΣΟΚ είναι ευάλωτο. Επειδή δεν θέλει, δεν μπορεί και δεν πρόκειται να ξεφύγει από τα πλαίσια της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, το στενό κορσέ της ΟΝΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας, το ΠΑΣΟΚ δεν θα υιοθετήσει μια διαφορετική φιλολαϊκή - κοινωνική πολιτική. Αργά ή γρήγορα ο λαός θα έρθει αντιμέτωπος με μια κυβέρνηση που θα σταθεί απέναντί του, προκλητική και ανάλγητη, όπως και η προηγούμενη. Ο κυνισμός της κατάργησης των εργαζόμενων στα stage, ήταν ενδεικτικός.

Ο ρόλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε να προφητεύει την αντιλαϊκή πολιτική, ούτε όμως και να δημιουργεί εφησυχασμό μέχρι να δούμε «πού το πάει το ΠΑΣΟΚ». Ο ρόλος του είναι να προετοιμάζει το λαϊκό παράγοντα, το λαϊκό κίνημα, τον εργαζόμενο κόσμο, για τους κοινωνικούς αγώνες που δεν μπορεί παρά να ξεσπάσουν. Αυτό προϋποθέτει τον πολιτικό μας αυτοπροσδιορισμό. Στις συγκεκριμένες κυβερνητικές συνθήκες αυτή η κατεύθυνση παίρνει τη μορφή της «αριστερής αντιπολίτευσης στο ΠΑΣΟΚ». Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εμποδίσει το ΠΑΣΟΚ να εφαρμόσει τον νεοφιλελευθερισμό, και παράλληλα να μην αφήσει την ΝΔ να καρπωθεί την κυβερνητική φθορά. Μην επιτρέψουμε να λειτουργήσει ξανά το δικομματικό εκκρεμές.

Το κρίσιμο στοίχημα της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η ανεξάρτητη πολιτική του ταυτότητα η κοινωνική του διεύρυνση, δηλαδή η δουλειά με τον κόσμο σε κάθε χώρο. Η οριοθέτηση από το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού πρέπει να συνοδεύεται από το κάλεσμα για ενότητα δράσης στον κόσμο που ψήφισε άλλες δυνάμεις της αριστεράς, ΠΑΣΟΚ, Οικολόγους κλπ.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση στο δικομματισμό. Η ανάδειξη της αριστεράς στο αντίπαλο δέος του πολιτικού συστήματος και η φιλοδοξία μιας μεγάλης ανατροπής. Η δεύτερη ευκαιρία που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να γίνει πράξη, εμπνέοντας και πάλι τον κόσμο της αριστεράς, κάνοντας ξανά ρεαλιστικό σχέδιο τον διεμβολισμό των κομμάτων εξουσίας και την απόσπαση κοινωνικών τμημάτων από την δικομματική επιρροή.

Η ριζοσπαστική αντισυστημική φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που έδωσε ώθηση και υπόληψη στο εγχείρημα. Είναι το αδιαπραγμάτευτο συνεκτικό στοιχείο που οπλίζει τον αγώνα μας ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και τον δικομματισμό. Η μετεκλογική τοποθέτηση για την «προγραμματική αντιπολίτευση» μετατοπίζει τον λόγο και την πρακτική που κατοχύρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα και ορίζει μια διαφορετική στάση απέναντι στον δεύτερο εταίρο του δικομματισμού. Η αντισυστημική φυσιογνωμία δεν σημαίνει αντισυστημική αερολογία. Αφορά τη μόνιμη και διαρκή απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να ξεπεράσει το πολιτικό σύστημα του δικομματισμού που υπηρετεί τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΙΑΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Η πολιτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί προϋπόθεση για την οργανωτική ανασυγκρότηση, αλλά και ατελές βήμα αν δεν προχωρήσουμε σε άμεσες ανατροπές στο οργανωτικό ζήτημα. Η οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ στο επίπεδο των μελών, των τοπικών και κλαδικών επιτροπών, αλλά και του πολιτικού του κέντρου, έχει σαν άμεση προϋπόθεση τη συμφωνία και στην κεντρική πολιτική κατεύθυνση, αλλά και σε πρακτικές που αποτελούν μέχρι σήμερα εμπόδιο στην ενοποίηση σχημάτων, παρεμβάσεων, κινήσεων στο συνδικαλιστικό και στο αυτοδιοικητικό επίπεδο.

Η απαίτηση για οργανωτική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ήδη από την πρώτη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ήταν ανταπόκριση στη ζήτηση για ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή η ζήτηση σπαταλήθηκε προς χάριν άλλων προτεραιοτήτων και μια πρώτη ευκαιρία (οργανωτική και πολιτική) χάθηκε. Η δεύτερη ευκαιρία που σήμερα έχουμε μπροστά μας, δεν μπορεί να σπαταληθεί ούτε με νέες αναβλητικές και ασαφείς αποφάσεις για τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ούτε και με οργανωτικά σχήματα που απομακρύνουν τον πολιτικό από τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να αποτελέσει έναν ενιαίο πολιτικό οργανισμό. Να κάνει ένα μεγαλύτερο βήμα από την εκλογική συμμαχία με στόχο την εκλογική επιβίωση και να προχωρήσει σε έναν ενιαίο οργανισμό που δεν πρέπει να ταυτίζεται με κόμμα. Να ξεπεράσει το στάδιο του μαζικού κοινωνικού και πολιτικού χώρου από όπου οι συνιστώσες αντλούν δυνάμεις. Να σταματήσει να αποτελεί «εργαλείο». Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσει το άθροισμα των ανεξήγητα -στα μάτια της κοινωνίας- πολλών και ανταγωνιστικών συνιστωσών. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει το άθροισμα πραγματικών συνισταμένων δυνάμεων και ρευμάτων. Αυτός είναι ο πλούτος του. Να διευρυνθεί κοινωνικά, να κάνει δουλειά στους χώρους, να επιμένει στην αριστερή πολιτική ταυτότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει άμεσα να συγκροτηθεί. Με εγγραφές μελών στη βάση, στις τοπικές και κλαδικές επιτροπές. Με ζωή και λειτουργία των τοπικών, κλαδικών και θεματικών επιτροπών. Με ενδιάμεσα όργανα και πανελλαδικές διαδικασίες, αξιόπιστες και μη αμφισβητήσιμες των οποίων οι αποφάσεις δεν ευτελίζονται. Με συγκρότηση ενός πραγματικού, αξιόπιστου, αρμόδιου και υπεύθυνου πολιτικού κέντρου. Με δομές και διαδικασίες δημοκρατικές που εκφράζουν τον πλουραλισμό του εγχειρήματος, αλλά πάνω από όλα εκφράζουν τη φωνή του κόσμου της αριστεράς και την αναγκαιότητα για μια μεγάλη, φιλόδοξη, σύγχρονη αριστερά.

Μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είναι όσοι συμφωνούν με το πρόγραμμα και τα βασικά ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ και εγγράφονται αυτοπροσώπως στις τοπικές επιτροπές αποκτώντας κάρτα μέλους (είτε ανένταχτοι, είτε ενταγμένοι σε συνιστώσες). Ένταξη στην αριστερά σημαίνει συμμετοχή στα μέτρα και στις δυνατότητες του καθένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενεργά μέλη που συμμετέχουν στις τοπικές ή κλαδικές επιτροπές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεισφέρουν οικονομικά. Δεν μπορεί να έχει μητρώα αυτοδικαίως χρισμένων μελών ΣΥΡΙΖΑ που συμμετέχουν αποκλειστικά και μόνο στα εσωτερικά δημοψηφίσματα.

Οι τοπικές και κλαδικές επιτροπές αποτελούν το κύτταρο της λειτουργίας και της διαμόρφωσης των κατευθύνσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Η συμμετοχή σε αυτές είναι κριτήριο για τον ΣΥΡΙΖΑ των μελών του. Η λειτουργία των επιτροπών γίνεται σε τακτική βάση, όχι μόνο ή κυρίως προεκλογικά, με αντικείμενο τις πολιτικές πρωτοβουλίες που ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει σε επίπεδο πόλης, δουλειάς, νεολαίας. Οι γενικές συνελεύσεις των επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ είναι ζωντανό, αποφασιστικό και αρμόδιο κύτταρο.

Πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι η γραμματεία σε σύνδεση με την Κ.Ο. και κοινή συναπόφαση στα κρίσιμα θέματα. Άμεσα χρειάζεται η αποσαφήνιση αρμοδιοτήτων ανάμεσα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, την εκπροσώπηση στα ΜΜΕ και τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ. Μια Γραμματεία αναρμόδια και αδύναμη, που δεν αποφασίζει το κεντρικό στίγμα, τους στόχους, την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι εύκολο θύμα απαξίωσης. Εκ των πραγμάτων τότε η πολιτική αρμοδιότητα μεταφέρεται αλλού. Να συμφωνήσουμε ρητά και να αποδειχτεί πρακτικά ότι η σύνδεση της ΚΟ με τη Γραμματεία είναι ικανοποιητική, και ότι η Γραμματεία αποτελεί το κέντρο της πολιτικής ευθύνης του ΣΥΡΙΖΑ. Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό όργανο που θα μπορεί να βρίσκεται πολύ πιο συχνά.

Το οικονομικό ζήτημα πρέπει να λυθεί σε πρώτη φάση με την δημιουργία ισχυρού ταμείου που να χρηματοδοτεί τις δραστηριότητες του ΣΥΡΙΖΑ κεντρικά, αλλά και τις ανάγκες των τοπικών και νομαρχιακών επιτροπών. Στην προοπτική του ενιαίου πολιτικού οργανισμού, οι συνιστώσες δεν πρέπει να χρηματοδοτούνται και το σύνολο των αναγκών να τίθενται υπό κοινούς και συμφωνημένους καταμερισμούς.

Ο πληγωμένος πλουραλισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο εκπροσώπησης, πρέπει να ξεπεραστεί. Αφαιρεί από τη δυναμική του εγχειρήματος η επανειλημμένη καταπάτηση της απόφασης για γραφείο τύπου που να υλοποιεί την κατεύθυνση της πλουραλιστικής εκπροσώπησης. Η έλλειψη πλουραλισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι αποτέλεσμα χρόνιων μονοπωλιακών καταστάσεων στη δημόσια έκφραση. Και επειδή η πλουραλιστική εκπροσώπηση όσο δεν έχει κανόνες δεν υλοποιείται, ας βάλουμε κανόνες, όρους και ποσοστώσεις στη δημόσια παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασίζει με επιδίωξη συναίνεσης και αν αυτή δεν είναι δυνατή με ενισχυμένη πλειοψηφία. Οι εκπρόσωποι στα Πανελλαδικά Σώματα εκλέγονται με ενιαίο μέτρο σε όλη την Ελλάδα, και με πρόνοια -σε πρώτη φάση- για εκπροσώπηση ανένταχτων και συνιστωσών.

Ανακοίνωση του συλλόγου ΔΙΚΑΙΩΜΑ για τα stage

Αναρτήθηκε από ΚΟΕ Οργανώσεις Θεσσαλίας | 2:12 μ.μ. | , , | 0 σχόλια »

δεν είμαστε 25.000
ΕΙΜΑΣΤΕ 2.000.000

Γιατί τόσοι είναι σήμερα συνολικά οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι, οι ευέλικτοι. Τόσοι είναι όλοι μαζί όσοι περιμένουν στις ουρές του ΟΑΕΔ, όσοι δουλεύουν μαύρα, χωρίς δικαιώματα, με συμβάσεις ορισμένου χρόνου χωρίς να ξέρουν τι θα κάνουν και που θα βρίσκονται αύριο, σε εργολαβίες, ενοικιαζόμενοι, με μπλοκάκι, με stage.

Ποιος λέει «Η εργασία αποτελεί δικαίωμα και προστατεύεται από το Κράτος, που μεριμνά για τη δημιουργία συνθηκών απασχόλησης όλων των πολιτών»;
Ποιος λέει «Όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα από φύλο ή άλλη διάκριση, έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας»;
Ποιος λέει «Το Κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων, όπως νόμος ορίζει»;

Όχι, δεν τα λέμε εμείς αυτά. Τα λέει το Σύνταγμα, στο άρθρο 22. Ποιοι είναι λοιπόν αυτοί που μιλάνε για το Σύνταγμα και τη νομιμότητα; Ποια κυβέρνηση υπεράσπισε το δικαίωμα στην εργασία και την ασφάλιση; Πότε και πως; Ας γίνουμε λοιπόν εμείς η γενιά του άρθρου 22, τα δύο εκατομμύρια των πολιτών - εργαζόμενων, άνεργων και απασχολήσιμων - που σπρώχνονται στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής.

Λέμε «φτάνει πια» στα κόμματα του δουλέματος, σε όσους τα 20 τελευταία χρόνια κυβερνούν μεγαλώνοντας τη στρατιά της ανασφάλειας και της εκμετάλλευσης, για όσους έκαναν νόμο τη μαύρη, ανασφάλιστη, χωρίς δικαιώματα εργασία και τη συγκαλυμμένη ανεργία.

Δεν είναι απέναντί μας οι εργαζόμενοι που έχουν μια σταθερή δουλειά, που διατήρησαν κάποια δικαιώματα, που έχουν έναν κανονικό μισθό, στον ιδιωτικό ή το δημόσιο τομέα. Είναι σύμμαχοί μας, πρέπει να τους κάνουμε συμμάχους μας. Η κατάργηση των δικών τους δικαιωμάτων σημαίνει ακόμα χειρότερες μέρες για μας. Η δικιά μας ανασφάλεια είναι απειλή και για τα δικά τους δικαιώματα. Λέμε όχι στη διάσπαση των εργαζόμενων. Λέμε ναι σε ένα μέτωπο της εργασίας. Αυτό θα έπρεπε να χτίζει η ηγεσία της ΓΣΕΕ αντί να γίνεται γραφείο τύπου των κυβερνήσεων, να διασπά τους εργαζόμενους, να επιτίθεται στη γενιά των 400 ευρώ.

Έρχονται σήμερα να μας πουν ότι καταργούν μια άδικη σχέση εργασίας. Γιατί τότε δεν καταργούν τα stage στον ιδιωτικό τομέα; Γιατί εξακολουθούν να χρηματοδοτούν χιλιάδες εργοδότες ώστε να εκμεταλλεύονται φτηνούς και ανασφάλιστους εργαζόμενους; Ζητάμε την κατάργηση των stage σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αλλά απαιτούμε από το κράτος να εξασφαλίσει το δικαίωμα των νέων ανθρώπων και όλων των πολιτών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Να μην παρουσιάζουν ως κοινωνικό έργο ότι πετάνε μερικές χιλιάδες εργαζόμενους ακόμα στο δρόμο χωρίς να λένε πως θα ζήσουν ούτε αυτοί ούτε οι εκατοντάδες χιλιάδες ακόμα άνεργοι.

Απαιτούμε από τη σημερινή κυβέρνηση να αφήσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και άνοιγμα μόνιμων θέσεων εργασίας για την κάλυψη των χιλιάδων κενών θέσεων στο δημόσιο τομέα. Εκτός και αν την προστασία του πολίτη την έχει αναλάβει αποκλειστικά η αστυνομία και δεν χρειαζόμαστε σχολεία, πανεπιστήμια, νοσοκομεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

Για κάθε μία θέση που σήμερα καλύπτεται με μπλοκάκια, συμβάσεις, stage, μία θέση σταθερής και μόνιμης εργασίας. Να αναγνωριστούν εργασιακά δικαιώματα σε όσους απασχολήθηκαν δήθεν για μαθητεία ή παροχή υπηρεσιών. Να πάρουν αναδρομικά τα ένσημα και τις αποδοχές που δικαιούνται και τους στέρησαν. Να αναγνωριστεί η προϋπηρεσία τους. Καμιά απόλυση. Εργασία με νόμιμες αποδοχές, δικαιώματα, κοινωνική ασφάλιση μέχρι να πληρωθεί η θέση ως θέση μόνιμης εργασίας.

Ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να πετύχει πολλά. Το πολύ - πολύ να πλουτίσουν κάποιοι δικηγόροι. Τα 2.000.000 ή τα 4.000.000 μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα από τις 25.000. Αυτός είναι ο δικός μας ρεαλισμός. Με οργάνωση των εργαζομένων και ανέργων, με επιτροπές αγώνα των εργαζόμενων στα stage, των ευέλικτων, των άνεργων, με συλλόγους και σωματεία. Για το δικαίωμα στη δουλειά, για εργασία με δικαιώματα και αξιοπρέπεια.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ
www.dikaioma.gr
τηλέφωνο επικοινωνίας: 6973 040230


Από την συνάντηση της Δευτέρας 2/11/2009

Ξαναέγινε συζήτηση για το επείγον των άθλιων ποδηλατοδρόμων
που κατασκευάζει ο δήμος Βόλου και αποφασίστηκαν :

1) Να βγεί ανακοίνωση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ με όσα μέχρι σήμερα έχουμε συζητήσει
και στόχο ΝΑ ΞΗΛΩΘΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΤΡΩΜΑ
2) Να κινηθούμε με μοίρασμα του κειμένου για συλλογή υπογραφών και ενημέρωση του κόσμου
3) Να πραγματοποιηθεί ποδηλατοδρομική διαμαρτυρία το Σάββατο 14 Νοέμβρη 11 π.μ που θα ξεκινήσει
από την Πλατεία Πανεπιστημίου και θα κινηθεί σους κεντρικούς δρόμους της πόλης
4) Να βγεί αφίσα για την συγκέντρωση και την πορεία
5) Να παρέμβουμε με τις υπογραφές στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου και σε κάθε εκδήλωση-συζήτηση-" διαβούλευση"
που θα διοργανώσει ο Δήμος Βόλου

Αποφασίστηκε την Δευτέρα 16/11/2009 7,30 μμ να γίνει συνέλευση της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ στο στέκι Ιωλκού 33 και να ακολουθήσει πάρτυ με φαγητό, κρασί, μουσική.

Οι συναντήσεις της ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ είναι κάθε Δευτέρα 7.30μμ στο στέκι (Ιωλκού 33)